Žádné produkty
Prohlédnuté produkty
zelený čaj
MATCHA je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku vyl užíván převážně budhistickými mistry a samuraji, teprve nedávno se začal konzumovat i v Evropě.
MATCHA je 100% zelený čaj, rozemletý na velice jemný prášek. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Při pití čaje spotřebováváte celý čajový list, což je jeden z důvodů, proč je Matcha 10 krát silnější než klasický šálek zeleného čaje.
Matcha je čaj plný zdraví prospěšný látek - obsahuje proteiny, kofein, vlákninu, vitaminy (A,E,C), minerály (železo, vápník, draslík, zinek), katechiny a aminokyseliny - zvláště pak L-theanin, který uklidňuje mysl, zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť i náladu. Látky obsažené v čaji také snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi (je vhodný pro diabetiky), zrychlují metabolismus a eliminují těžké kovy a chemické sloučeniny v těle. Čaj pomáhá spalovat tuky až 4x rychleji než je běžné a je také vhodnou prevencí proti vzniku rakoviny.
Výroba čaje Matcha se řadí mezi nejnáročnější metody na světě. Čajovník, z kterého se získává Matcha se pěstuje netypicky ve stínu. Je to kvůli tomu, že rostlina, která je téměř ve tmě, vyrovnává nedostatek světla větší produkcí chlorofylu, který obohacuje listy o aminokyseliny. Listy jsou ručně sbírány, poté projdou parou, aby vydrželi déle čerstvé a zůstali v nich veškeré živiny. Pak se rozkrájí na kusy a rozemelou pomocí žulových kamenů na jemný prášek o velikosti jednoho zrníčka 5.10 mikronů (1 mikron = miliontina metru), co se v ústech doslova rozpouští. Zajímavostí je, že i v 21.století se právě k mletí čaje používají žulové mlýny, které namelou pouze 30-40 g čaje za hodinu. Celý proces je tedy velmi zdlouhavý, ale za tu kvalitu to rozhodně stojí.