Žádné produkty
Prohlédnuté produkty
Mák modrý
Podle vědeckých výzkumů za poslední léta je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – zejména sezamové semínko, slunečnicové semínko, makové semínko, ořechy, listová zelenina – vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vázán na kasein. Maková semínka se hojně konzumují zejména v zemích střední a východní Evropy. V některých zemích, např. v Singapuru nebo v Saúdské Arábii, je prodej máku vzhledem k jeho nízkému obsahu opiátu morfinu zakázán.
Návod k přípravě: Mák si můžeme sami doma umlít na speciálním mlýnku na mák (dá se použít i běžný mlýnek na kávu). Přidáváme jej do kaší, celozrnných buchet a moučníků, do celozrnných housek, na celozrnné nudle, do sladkých pomazánek.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2196 kJ/525 kcal. Bílkoviny: 18 g. Sacharidy: 28,1 g (z toho cukry 2,99 g). Tuky: 41,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g). Vláknina: 19,5 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,0326g, vápník 1438 mg (179,8% DDD).