Žádné produkty
Prohlédnuté produkty
jáhly - znka prosa
Jáhly jsou loupaná žlutá zrnka prosa obecného – latnatého (Panicum miliaceum). Jde o potravinu s vysokou výživnou hodnotou. Jáhly mají vysoký obsah minerálů (především zinku, fosforu, draslíku, hořčíku, železa a mědi), vitamínů (především skupiny B) a vlákniny, což z nich tvoří ideálního společníka pro všechny, kteří chtějí své tělo rozmazlovat zdravými pochoutkami. Obsahují vysoké procento křemíku, který posiluje a chrání zuby, nehty a vlasy. Díky množství železa jsou ideální také pro nemocné chudokrevností. Jsou vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu i pro alergiky. Působí také na zlepšení funkce organismu, pomáhají při vyčerpání a dodávají živiny pro správnou funkci žaludku, ledvin a slinivky břišní.
Způsob přípravy: před samotným vařením byste měli ideálně jáhly spařit vroucí vodou. Pomáhá to odstranit hořkou chuť, kterou se tato žlutá zrnka mohou jinak vyznačovat. Vaří se v přiměřeném množstvím vody asi patnáct až pětadvacet minut, záleží na konkrétním druhu. Z jáhel lze připravit kromě známé jáhlové kaše například karbanátky, placičky, knedlíky nebo nákypy. Jáhly také můžete ochutit různým kořením a podávat jako přílohu třeba k masu nebo zeleninové směsi.
Složení: jáhly.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1514 kJ / 361,78 kcal;
tuky: 4,2 g;
nasycené mastné kyseliny: 0,72 g;
sacharidy: 72,9 g;
cukry: - g;
bílkoviny: 11 g;
sůl: 0,013 g.
Země původu: Polsko
Skladujte: Skladujte v suchu a chladu.