Opravdu jsme to co jíme?

Aneb zdravá výživa prvním krokem ke zdraví

S novým rokem přichází nová předsevzetí a většina z nich se týká hubnutí nebo zdravého životní stylu či posílení imunity. A víte, že imunitu si lze přirozeně posilovat kvalitními potravinami? Ať už je to jak chce, nemusíte nutně držet radikální diety a asketicky se omezovat.

Možná se to bude někomu zdát jako hloupé pořekadlo, ale opravdu to tak je:

Ve zdravém těle, zdravý duch!

Abyste dali tělu přesně to, co si žádá, měli byste vědět, jaké jsou hlavní zásady zdravého stravování, jaký vliv mohou mít určité ingredience účinky na vaše tělo a co vše je třeba si pohlídat.

Zásady zdravého stravování

Prvním krokem ke zdravému tělu je oslovit si zásady zdravého stravování.

Pravidelnost

Lidé mají velký zlozvyk a to jíst velmi nárazově. Práce, škola, povinnosti... Na jídlo prostě není čas. Ale to mnohdy bývá ten největší kámen úrazu. Jídlo by mělo být rozděleno alespoň do 3, ideálně do 5 porcí. Díky pravidelnosti bude vaše trávení pracovat na plné obrátky a bude docházet ke správné redukci tukových zásob. Navíc se tak zbavíte pocitu hladu.

Skromnost

Přejídání je také jeden z velkých strašáků, které na nás čekají ve skříni. Člověk by na sobě měl poznat, kdy je nasycen a má dost. Naučte se nechávat zbytky, nemusíte do sebe nutně nacpat celou porci.

Pestrost

Důležité je dodat tělu co nejvíce potřebných živin, jako jsou aminokyseliny, vitaminy, minerály atd. Buďte kreativní a suroviny obměňujte. Jednak to bude bavit víc vás a vaše tělo to ocení. Nevynechávejte bílé maso, vajíčka, luštěniny, ovoce, čerstvou zeleninu, ořechy atd. Variant je mnoho, stačí jen zapojit fantazii (nebo internet - můžete najít množství chutných zdravých receptů).

Klid

Při jídle si dopřejte klid. Nejezte za chůze, při práci, ani v autě. S jídlem nespěchejte, nikdo vám to nesní! Když budete mít na jídlo dostatek klidu, vyhnete se tak problémy s trávením, nevolnosti a těžkosti.

Vyváženost

Vyvážený jídelníček zajistí, že se nebudete cítit unavení, budete fit, zdraví a ještě budete plní síly na sportování a jiné vaše koníčky. Proto je dobré si alespoň plus mínus hlídat příjem sacharidů, tuků a bílkovin. Příjem jednotlivých makroživin by měl být spočítaný na míru s ohledem na věk, váhu, výšku, pohyb.

Pohyb a odpočinek

Tak jako si tělo žádá kvalitní stravu, tak mu nesmí chybět ani dostatek pohybu, odpočinku a kvalitního spánku. Pohybem a odpočinkem budete bojovat i proti stresu, posilovat imunitu a přispívat svému zdraví. Můžete vyzkoušet například Hiit trénink.

Jaké potraviny jsou tím nejlepším zdrojem živin?

Obecně platí, že je dobré omezit příjem mastných a smažených jídel, rafinovaného cukru a jiných nezdravých tuků. Nadměrná konzumace cukru může vyvolat cukrovku, u které se bez diety a lékařského vyšetření již neobejdete. Kvalitní zdroje živin přispívají i ke správnému fungování ledvin, jater a srdce. Proč tedy neudělat něco hned?

Sacharidy

Při sestavování jídelníčku je nezbytnou součástí myslet na dostatek sacharidů. Potraviny s glykemickým indexem nižším než 70 zvyšují energii, zahání únavu a chuť na sladké a dokonce si poradí i s bolestí hlavy. Navíc čím nižší glykemický index, tím menší výkyvy krevního cukru. 

Sacharidy můžete čerpat především z těchto surovin:

  •        Obiloviny - celozrnná rýže, žito, pohanka, špalda, quinoa apod.
  •        Celozrnné pečivo - je velmi vhodné vyměnit bílé pečivo nejlépe za žitné či špaldové.
  •        Zelenina
  •        Ovoce
  •        Luštěniny

Bíloviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Bílkoviny můžeme najít v mnoha potravinách, ovšem ne všechny jsou ty, které potřebujeme.

Ideální zdroje bílkovin: 

  •        Libové maso - nejlépe bílé maso (drůbeží, ryby), případně hovězí
  •        Luštěniny - jsou zdrojem bílkovin i sacharidů, např. čočka, hrách, fazole, sója apod.
  •        Vejce
  •        Mléčné výrobky - vybírat nedoslazované a nízkotučné
  •        Ořechy
  •        Semena - chia, sezam, lněná, dýňová či slunečnicová můžete použít v různých receptech či jen tak na “zobání”
  •        Obiloviny

Tuky

Není tuk jako tuk! Že bychom neměli přijímat žádné tuky, je jeden z největších fámů. Tuky jsou pro nás stejně důležité jako ostatní živiny, je ovšem důležité rozlišit ty nezdravé tuky od zdravých. 

Příklady zdravých tuků: 

  •        Ryby - losos, tuňák, pstruh, makrela atd.
  •        Ořechy - mandle, vlašské či lískové ořechy, kešu, arašídy apod.
  •        Semena
  •        Rostlinné oleje - olivový, řepkový, arašídový, sezamový, kokosový
  •        Avokádo

Základem zdravého životního stylu je vždy především hlava! Pokud tomu nebudete věřit - nepůjde vám to. Strava je základem každého zdraví. Některé potraviny dokonce obstojně nahradí léky. Proč se tedy nezačít o sebe trochu víc starat? Protože opravdu jsme to, co jíme.

*****************************************************************************************************

JAK BOJOVAT PROTI JARNÍ ÚNAVĚ

Zkuste předejít jarní únavě pročištěním a posílením organismu. Všechny škodliviny a tuky, které se přes zimu nastřádaly díky malým či větším neřestem ve stravě, je dobré dostat z těla detoxikací, a ulevit tak unaveným játrům a ledvinám. 
Nejúčinnější je rozhodně držet půst (například ovocný nebo zeleninový), kdy jeden den v týdnu, případně alespoň jednou za 14 dní, nekonzumujete nic jiného, než právě zeleninu nebo ovoce. Důležité je přitom dodržovat pitný režim – obecně se doporučuje denně vypít mezi dvěma až třemi litry vody...na to se hodí naše filtrovaná Pí-voda, protože se prostě dobře pije a skvěle pročišťuje buňky v těle.
A čím posílíte Vaše játra....zkuste třeba koktejl na podporu činnosti jater.

Vše, co je na něj potřeba, seženete v našem obchůdku  

* 30 až 50g nasekaného zázvoru
* 250ml jablečné šťávy
* šťáva z jednoho citronu
* nasekaný stroužek česneku
* polévková lžíce olivového oleje

Ingredience rozmixujte, přeceďte a vypijte. Dobré je pak ještě doplnit jedním až dvěma hrnečky čaje z pampelišek nebo kopřiv.

Fotografie: Rostislav Pleskot      Zdroj: https://www.pleva.cz/news

Klobása RAW

jednoduchá a vynikající, vyzkoušeno i u "masožravců" :-)
100g sušená rajčata
100g slunečnice loupaná semeno
 50g dýně loupaná semeno
2 stroužky česneku
himalájská sůl, sladká paprika

Postup

Nejdříve do mixéru vložíme slunečnicová a dýňová semínka. Rozemeleme je tak ať jsou z nich malé kousky. Z mixéru odebereme jednu polévkovou lžíci semínek a odložíme je bokem. Do mixéru k semínkám přidáme sušená rajčata, která byla namočena 1 hodinku ve vodě, sladkou papriku, česnek a podle chuti sůl. Vše pořádně rozmixujeme.  Do rozmixované směsi přidáme odložená semínka a vše promícháme rukou. Nyní můžeme obsah vložit např. do sáčku a vytvarovat klobásu. Klobásu umístíme na 1 hodinu do mrazáku. Po hodině můžeme nakrájet na kolečka a podávat.

zdroj: http://fajnejidlo.eu/

     Domácí nutella bez palmového oleje a cukru 

200 g lískových oříšků namočíme přes noc do vody, ráno scedíme a necháme okapat. V misce utřeme do pěny 60 g kokosového tuku, vmícháme 90 g datlového sirupu a 15 g kakaa. Do mixéru vložíme ořechy, kokosový tuk s kakaem a sirupem a mixujeme co nejvíc dohladka, můžeme přidat 3 – 6 lžic vody nebo rostlinné smetany. Pomazánka nebude tak hladká jako z obchodu, ale můžete ji bez obav mlsat. 

Zdroj: Eva Francová, kuchařka ze Svatojánu

Recept: Fíkové raw tyčinky

12.10.2015, Mgr. Zuzana Douchová

Vyzkoušejte domácí raw tyčinky z čerstvých fíků, bez přidaného cukru, laktózy, lepku a chemických dochucovadel. Jsou ideální svačinou pro děti i dospělé, dodají rychle energii a spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů.

Raw tyčinky

Raw tyčinky jsou výbornou a zdravou alternativou sladkostí, protože obsahují pouze přirozené cukry z ovoce a zdravé nenasycené mastné kyseliny z ořechů a semen. Jsou tak vynikajícím zdrojem energie a sladké chuti. Výroba tyčinek je velmi jednoduchá a rychlá, potřebujete jen dobrý mixér. Kombinujte jakékoli ovoce (čerství i sušené), ořechy a semínka. K doslazení a k dosažení správné konzistence používejte vždy k čerstvému ovoci ještě i sušené, nebo jen sušené ovoce. Použila jsem kombinaci čerstvých fíků, sušených datlí, chia a konopných semínek a mandlí. K dochucení obvykle přidávám jen kakao, skořici a citrónovou kůru. Ale můžete přidat i vanilku, karob, kokos, datlový sirup pro sladší chuť, nebo i kvalitní proteinový prášek pro vyšší obsah bílkovin. U čerstvého ovoce se různí obsah vody, proto se může stát, že směs nebude dostatečně tuhá a v tomto případě přidejte více suchých ingrediencí (semena, ořechy). Pokud bude směs naopak příliš suchá, přidejte více čerstvého ovoce nebo vody. Kdo má rád křupavější verzi tyčinek, tak nemixuje úplně do hladka. V případě že použijete fíky sušené, tak stačí poloviční množství.

Proč jíst čerstvé fíky

Čerstvé fíky jsou bohaté na vitamín C, B, A a draslík, vápník, fosfor a hořčík. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhají čistit střeva a podporují střevní peristaltiku. Jsou tak výborným lékem na zácpu. Fíky jsou zásadotvorné a pomáhají tak při překyseleném žaludku.

18 porcí:

fíky čerstvé 200 g

datle sušené 150 g

mandle mleté 100 g

chia semena 50 g

semínka konopná loupaná 50 g

kakao kvalitní 20 g

sůl 1 g

skořice mletá 5 g

citronová kůra 1 g

POSTUP:

Čerstvé fíky zbavíme stopky a rozmixujeme je v mixéru na hladkou kaši. Stejně tak rozmixujeme i sušené datle na tuhou hmotu. Fíky a datle v míse rukama spojíme dohromady. Pak zvlášť rozmixujeme mandle a semínka najemno. Ořechovou a ovocnou směs propojíme v mixéru nebo rukama, přidáme kakao, špetku soli, skořici a citrónovou kůru. Vše důkladně propojíme a necháme pár minut odstát. Hmotu ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme datlovým sirupem. Pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě mletá semínka nebo ořechy a zároveň i sušené datle nebo sirup, aby se uchovala sladivost. Pak hmotu navlhčenýma rukama rozprostřeme na pečící papír a dáme do lednice zatuhnout. Poté nakrájíme na libovolné kousky a skladujeme v lednici. Spotřebujte ideálně do týdne. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie103, 7 kcal  
  bílkoviny3, 4 g  
  sacharidy9,8 g  
   z toho cukry5,6 g  
  tuky5,6 g  
   SFA0,6 g  
   TFA0 g  
  vláknina2,7 g  
  sodík0,031 g  
  přidaný cukr0 g  

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog 
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz

Kontakt

Prodejna:

Dačického 16
Brno - Husovice
Mapa zde >>

Otvírací doba:
Po - Pá 8:30 - 17:30

Tel.: 776 176 457

Výrobci

Nasledujte nás na Facebooku