JAK BOJOVAT PROTI JARNÍ ÚNAVĚ

Zkuste předejít jarní únavě pročištěním a posílením organismu. Všechny škodliviny a tuky, které se přes zimu nastřádaly díky malým či větším neřestem ve stravě, je dobré dostat z těla detoxikací, a ulevit tak unaveným játrům a ledvinám. 
Nejúčinnější je rozhodně držet půst (například ovocný nebo zeleninový), kdy jeden den v týdnu, případně alespoň jednou za 14 dní, nekonzumujete nic jiného, než právě zeleninu nebo ovoce. Důležité je přitom dodržovat pitný režim – obecně se doporučuje denně vypít mezi dvěma až třemi litry vody...na to se hodí naše filtrovaná Pí-voda, protože se prostě dobře pije a skvěle pročišťuje buňky v těle.
A čím posílíte Vaše játra....zkuste třeba koktejl na podporu činnosti jater.

Vše, co je na něj potřeba, seženete v našem obchůdku  

* 30 až 50g nasekaného zázvoru
* 250ml jablečné šťávy
* šťáva z jednoho citronu
* nasekaný stroužek česneku
* polévková lžíce olivového oleje

Ingredience rozmixujte, přeceďte a vypijte. Dobré je pak ještě doplnit jedním až dvěma hrnečky čaje z pampelišek nebo kopřiv.

Fotografie: Rostislav Pleskot      Zdroj: https://www.pleva.cz/news

Klobása RAW

jednoduchá a vynikající, vyzkoušeno i u "masožravců" :-)
100g sušená rajčata
100g slunečnice loupaná semeno
 50g dýně loupaná semeno
2 stroužky česneku
himalájská sůl, sladká paprika

Postup

Nejdříve do mixéru vložíme slunečnicová a dýňová semínka. Rozemeleme je tak ať jsou z nich malé kousky. Z mixéru odebereme jednu polévkovou lžíci semínek a odložíme je bokem. Do mixéru k semínkám přidáme sušená rajčata, která byla namočena 1 hodinku ve vodě, sladkou papriku, česnek a podle chuti sůl. Vše pořádně rozmixujeme.  Do rozmixované směsi přidáme odložená semínka a vše promícháme rukou. Nyní můžeme obsah vložit např. do sáčku a vytvarovat klobásu. Klobásu umístíme na 1 hodinu do mrazáku. Po hodině můžeme nakrájet na kolečka a podávat.

zdroj: http://fajnejidlo.eu/

     Domácí nutella bez palmového oleje a cukru 

200 g lískových oříšků namočíme přes noc do vody, ráno scedíme a necháme okapat. V misce utřeme do pěny 60 g kokosového tuku, vmícháme 90 g datlového sirupu a 15 g kakaa. Do mixéru vložíme ořechy, kokosový tuk s kakaem a sirupem a mixujeme co nejvíc dohladka, můžeme přidat 3 – 6 lžic vody nebo rostlinné smetany. Pomazánka nebude tak hladká jako z obchodu, ale můžete ji bez obav mlsat. 

Zdroj: Eva Francová, kuchařka ze Svatojánu

Recept: Fíkové raw tyčinky

12.10.2015, Mgr. Zuzana Douchová

Vyzkoušejte domácí raw tyčinky z čerstvých fíků, bez přidaného cukru, laktózy, lepku a chemických dochucovadel. Jsou ideální svačinou pro děti i dospělé, dodají rychle energii a spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů.

Raw tyčinky

Raw tyčinky jsou výbornou a zdravou alternativou sladkostí, protože obsahují pouze přirozené cukry z ovoce a zdravé nenasycené mastné kyseliny z ořechů a semen. Jsou tak vynikajícím zdrojem energie a sladké chuti. Výroba tyčinek je velmi jednoduchá a rychlá, potřebujete jen dobrý mixér. Kombinujte jakékoli ovoce (čerství i sušené), ořechy a semínka. K doslazení a k dosažení správné konzistence používejte vždy k čerstvému ovoci ještě i sušené, nebo jen sušené ovoce. Použila jsem kombinaci čerstvých fíků, sušených datlí, chia a konopných semínek a mandlí. K dochucení obvykle přidávám jen kakao, skořici a citrónovou kůru. Ale můžete přidat i vanilku, karob, kokos, datlový sirup pro sladší chuť, nebo i kvalitní proteinový prášek pro vyšší obsah bílkovin. U čerstvého ovoce se různí obsah vody, proto se může stát, že směs nebude dostatečně tuhá a v tomto případě přidejte více suchých ingrediencí (semena, ořechy). Pokud bude směs naopak příliš suchá, přidejte více čerstvého ovoce nebo vody. Kdo má rád křupavější verzi tyčinek, tak nemixuje úplně do hladka. V případě že použijete fíky sušené, tak stačí poloviční množství.

Proč jíst čerstvé fíky

Čerstvé fíky jsou bohaté na vitamín C, B, A a draslík, vápník, fosfor a hořčík. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhají čistit střeva a podporují střevní peristaltiku. Jsou tak výborným lékem na zácpu. Fíky jsou zásadotvorné a pomáhají tak při překyseleném žaludku.

18 porcí:

fíky čerstvé 200 g

datle sušené 150 g

mandle mleté 100 g

chia semena 50 g

semínka konopná loupaná 50 g

kakao kvalitní 20 g

sůl 1 g

skořice mletá 5 g

citronová kůra 1 g

POSTUP:

Čerstvé fíky zbavíme stopky a rozmixujeme je v mixéru na hladkou kaši. Stejně tak rozmixujeme i sušené datle na tuhou hmotu. Fíky a datle v míse rukama spojíme dohromady. Pak zvlášť rozmixujeme mandle a semínka najemno. Ořechovou a ovocnou směs propojíme v mixéru nebo rukama, přidáme kakao, špetku soli, skořici a citrónovou kůru. Vše důkladně propojíme a necháme pár minut odstát. Hmotu ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme datlovým sirupem. Pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě mletá semínka nebo ořechy a zároveň i sušené datle nebo sirup, aby se uchovala sladivost. Pak hmotu navlhčenýma rukama rozprostřeme na pečící papír a dáme do lednice zatuhnout. Poté nakrájíme na libovolné kousky a skladujeme v lednici. Spotřebujte ideálně do týdne. 

Nutriční složení 1 porce:

  energie103, 7 kcal  
  bílkoviny3, 4 g  
  sacharidy9,8 g  
   z toho cukry5,6 g  
  tuky5,6 g  
   SFA0,6 g  
   TFA0 g  
  vláknina2,7 g  
  sodík0,031 g  
  přidaný cukr0 g  

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog 
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz

Kontakt

Prodejna:

Dačického 16
Brno - Husovice
Mapa zde >>

Otvírací doba:
Po - Pá 8:30 - 17:30

Tel.: 776 176 457

Výrobci

Nasledujte nás na Facebooku